MAN KAN KALLA MIG FRÖKEN X-OVER.
JAG ÄLSKAR BÅDE SNÖ & SJÖ.
FINA ÅRSTIDER PÅ FJÄLL OCH VATTEN.

Fröken X-over kallar jag mig på Instagram, men jag heter Marie Birkl. Jag är mitt i det liv som till stor del handlar om snö och sjö. En mix av allt, gott och blandat för en säsongare.

Min farfar tillhörde den celebra skara av världens första examinerade skidlärare. Namnet Birkl kom hit med honom från St.Anton Am Arlberg i Österrike på 1930-talet. Redan som liten trivdes jag bäst i fjällen och kärleken till skidåkning, berg och snö sitter väl i generna. Så deltagande på snowboard-OS, -VM, -NM och -SM satt helt perfekt för mig med sväng i benen och känslan för snö.

Men den tidiga uppväxten i Mariefred vid Mälaren, närheten till Bottenhavet under åren i Sundsvallstrakten och sist men inte minst seglingen med familjen på många och långa seglatser runt Österjön gav mig även sjöben och smak för saltvatten. Nu bor jag med min familj vid Storsjöns strand utanför Östersund och har fjällen på andra sidan sjön. En fin kombo med fjäll och sjö. Det bästa av två världar som går att få här i Sverige. Perfekt när segling och skidåkning är livet!

På 90-talet var jag med i Svenska Snowboardlandslaget och tävlade för landslaget på allt från SM till OS. Två VM-brons, ett par världscupsegrar, många topp-fem placeringar i världscupen och många SM-guld åkte jag hem genom åren. OS-placering? Där blev jag 10:a efter ett bra och ett sämre åk i storslalombanan. OS i Japan - en upplevelse som är stor och speciell!

Jag reste jorden runt till höga berg, suveräna skidorter, spännande städer och böljande hav. Resor som gett mig härliga minnen och nyttiga erfarenheter i livet. Både bra och dåliga. Under en världscup-tävling 1999 bröt jag en kota i nacken, men klarade mig mirakulöst bra. Vintern 2020 var det dags igen, jag bröt en kota i ryggen, men nu på skidor. Jag klarade den vurpan bra också :-)
Landslagstiden på snowboard var en upplevelsrik tid, full av härliga erfarenheter.

Sedan millennieskiftet har jag jobbat som yrkesfotograf på heltid. Mer än 20 år gått sedan jag startade min fotofirma 1997. Fotografen Marie och mitt företag Mirakel med lite av mina bilder ser du på www.sjosno.se/fotograf

Redan som 6-åring fick jag min första egna kamera och intresset för form och design har alltid varit en följeslagare på mina äventyr och i hemmet. Nu har jag min första och största utställning med fotokonst. I form av stilrena inrednings- och bruksföremål. Konst, form, kreativitet och funktion på samma gång.

Hjärtat klappar för fjäll och vintervit snö på samma gång som den glittrande sjön. Så motiven till mina nya kollektioner är givna, de är en del av livet. Där basen är snö, sjö och natur.
Året har fem, eller t.o.m. sex årstider här i norr. Så det blir gott om "perfect moments" här när man gillar att vara utomhus! Och jag vill gärna dela med mig av mina fotograferade ögonblick till er.

- Ladies and Gentlemen, låt mig presentera!

Fröken Snö Design
Est. 2013

(F.d. mynordie Svensk Design)