Story med sväng och tradition
Jag trivs i fjällen på skidor och efternamnet Birkl kommer från St.Anton Am Arlberg i Österrike med min farfar Edmund.
Han tillhörde den celebra skara av världens 13 första skidlärare. 1936 kom han till Sverige för att lära ut Arlbergtekniken. Skidlärarna var pionjärer med tekniken som hade en magisk klang runt om i skidvärlden och den präglar den alpina skidsporten än idag.

Tradition, erfarenhet & genuin passion
Från Skilehrer Edmund Birkl 1936 till Miss Birkl´s snowboard & skidskola 2019.
Farfar Edmund var Sveriges första examinerade skidlärare och tillhörde även den celebra skaran av de 13 första i världen! Han lärde ut sin nydanande, eleganta åkstil i klassiska skidorter som Riksgränsen, Storlien, Vålådalen och i Bydalen.
Birkl kände sig hemma i den alpliknande dalgången i Bydalen, gifte sig och startade landets första skidskola.
Birkl´s Skidskola drevs i många år av yngste sonen, Håkan.
Under åren som gått är vi flera släktingar som åkt med skidgäster i familjens anrika skidskola. En epok som går i arv nu när jag fortsätter med familjetraditionen och uppdaterar till "Miss Birkl´s Snowboard- och Skidskola" / "Birkl Alpine Stories". En genuin skidskola, EST 1936. Följ med i svängarna så får du ta del av en stor dos passion, tradition och kunskap för skidåkningens och brädåkningens sköna konst!

Elitidrottare i Svenska Snowboardlandslaget
Under 8 år tävlade jag med Svenska Snowboardlandslaget.
Det var alpint och boardercross som gällde, tidigt i karriären kördes även pipe, som också var kul. Med tävlandet kom många roliga resor runt om i världen och fina medaljer att hänga på väggen. Två VM-brons, ett par World Cup segrar, många pallplatser i världscupen och flera guldmedaljer på SM. På OS i Nagano/Japan 1998 kom jag på 10:de plats, efter ett bra och ett mindre bra åk i GS-banan. Men att bli 3:a i ett åk på OS får jag väl lov att duga, fast bara medaljer räknas.
1999 bröt jag en nackkota och fick en kompression i ryggen efter en krasch i ett boardercrosshopp, men klarade mig som genom ett ”mirakel”. Slutade köra stora hopp och bräda på elitnivå och satsade allt på fotografering. Naturligtvis åker jag mycket skidor och bräda ännu, men på en helt annan nivå. Mina år som "proffs på snö" har gett mig mycket erfarenheter, meriter och världsvana. En exklusiv bonus för oss idrottare att ha med sig i livet. Tackar sporten för det!

Multipotential - foto, form, idrott etc
Sedan 1997 har jag jobbat som frilansfotograf i Jämtlands län. Firman ”Mirakel” startades parallellt med idrottskarriären i Svenska Snowboardlandslaget.  https://mariebirkl.myportfolio.com/
2013 startade jag varumärket Fröken Snö Design. Formgivning och produktion av inredningsprodukter med motiv från fjäll och hav. www.frökensnö.se
Nu är det tredje gången gillt, jag startade ett nytt företag 2018 "Sjö & Snö Koncept i Jämtland". www.sjosno.se
Tanken är att "alla mina skills" kommer att hittas under det namnet och den här hemsidan.

Genom åren har jag varit en slags multisportare, multimedia- journalist med mycket multipotential i övrigt. Jag kan litet om mycket! Gillar årstidernas växlingar med variationerna de ger i alla härliga aktiviteter som finns att göra här.

Fotografering är en av mina största passioner, förstås!
Jag är en erfaren bildjournalist som i huvudsak kommunicerar med stillbilder i olika medier. Men även formger, filmar, skriver och redigerar trycksaker och film. Under årens gång har jag blivit lite av en multijournalist som behärskar flera olika tekniker för kommunikation i olika kanaler.

Idrottskarriärens erfarenheter tillsammans med alla möjligheter till outdoor- och sportaktiviteter har bidragit till min livsstil. Till största delen handlar den om rörelse, natur, träning, hälsa, upplevelser, utmaningar, resor, glädje, kreativitet, harmoni och välbefinnande.
Ett gott liv med familjen här i Jämtland, på både sjö och snö.
På sommaren har vi sjöben och på vintern snöben!

 

SWAY THIS WAY - SVÄNG DEN HÄR VÄGEN
[ SWAY | RÖRELSE | VÅG | SVÄNG | RIKTNING | FREKVENS | INFLUENS ]


"Sway this way", låter ju nästan som "Sweeedish way" och melodin känns nog igen ..."Walk this way"...
Hälsosam livsstil när man rör sig och har roligt. Jag vill peppa, inspirera och fylla på ditt liv med godsaker. Vare sig det handlar om rörelse eller kreativitet. Det kommer att finnas event, kurser, workshops och träning i kombination med elementen sjö och snö eller i alla fall nära dem.....

Erfaren och licensierad PT, yogalärare, kost- och livsstilsrådgivare med meriter
Jag har samlat på mig kunskap om träning på landslagsnivå, genom kurser och som motionär. Men även råkat ut för skador och sjukdomar i familjen. Ett genuint intresse för bra mat, naturliga ingredienser och miljövänlighet har alltid funnits med mig. Kosten och vad vi stoppar i oss har ju betydelse för hur vi mår och vad vi presterar. Jag har levt med ett fysiskt, stressigt men så inspirerande fotojobb i mediabranschen i över 20 år. Ekorrhjulet har snurrat på och livspusslet lagts så fort och bra som det går. Men nu vet jag bättre, reflektera och relaxa mer! Då passar lugnare rörelser som yoga och rörelse ute i naturen.

Det finns alltså en blandad mix i bagaget med aktiva sporter, yoga, styrke- och konditionsträning, bra mat, avkoppling, natur. Sådant är bra både för kroppen och knoppen. Jag vill gärna bidra med hälsosam livsstil, rörlig avkoppling, utveckling och upplevelser. Segling, SUP, skidåkning åt alla håll, brädor, yoga, styrka, löpning, cykling är mina egna favoriter när det gäller idrott nu. De varvas med kreativa inslag och ger mig en skön känsla.
Outdooraktiviteter för säsongare på sjö och snö är frekvensen vi rör oss i. Ett friluftsliv som är snällt mot miljön, nära naturens böljande vågor, med snö som singlar och i sköna svängar med årstiderna!